Skip to main content

Tervezési folyamat

A tervezés első fázisaként megismerjük megrendelőink elképzeléseit, építendő épületükkel kapcsolatosan megfogalmazott gondolataikat, elvárásaikat. Kialakul, hogy milyen számú és -mekkora helyiségekre van szükség, körvonalazódik, hogy külsőleg milyen stílusú épületbe szeretnének nap mint nap hazaérkezni.

A tervezés első fázisában az építtetői szándék alapos megismerése mellett összegyűjtjük az adott ingatlan beépítési paramétereit, majd helyszíni szemlét tartunk az adott területen. A beépítési paraméterek és a helyszín megismerése után megkezdjük az épület tervezését, az építési előírások és a megrendelői igények maximális figyelmebevételével. ** Megrendelőink egyedi kérése alapján segíthetünk a legmegfelelőbb telek kiválasztásában. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott ingatlan beépítési lehetőségei (beépítési %, szintek száma, építménymagasság, tetőforma, zöldfelület) találkozzanak a megrendelői igényekkel.
 

Megszületnek az első funkcionális alaprajzok, alaprajzkombinációk. A konzultációs egyeztetések során továbbfejlődik az alapkoncepció, ezzel párhuzamosan kialakul az épület formája. Fontos számunkra, hogy a 3D modell formálásával megrendelőink már a tervezési folyamat során elégedettek legyenek. További egyeztetések során elérkezünk az egyedi megrendelői igények kielégítéséhez. Kérdéses anyaghasználat esetén anyagkombinációs látványterveket is készítünk a 3D modellen.
 

A tervezési folyamat lezárul, megkezdődik az engedélyezési tervhez szükséges műszaki dokumentáció elkészítése: Helyszínrajz, Kitűzési helyszínrajz, Alaprajzok, Metszetek, Homlokzatok, Utcakép, Számítások, Műszaki leírás dokumentálása. Ezen a ponton kapcsolódnak a folyamatba a társtervezők (gépésztervező, épületvillamos tervező, táj és -kerttervező). Az építészeti engedélyezési terv befejezésekor indulhat a kiviteli - tartószerkezeti tervek elkészítése.
 

A kiviteli - tartószerkezeti tervek precíz útmutatást nyújtanak a ház felépítéséhez. A jó kiviteli terv segít a kivitelezőnek, csökkenti a hibalehetőségeket a kivitelezés során. A tervek alapján árazatlan költségvetés is készül, amely alapján egyszerűbb megversenyeztetni a kivitelező cégeket és ezáltal megtalálni a legmegfelelőbb ár-érték arányú kínálatot. A kivitelezési folyamatokhoz alkalmazkodó szakaszokra bontott költségvetés kiírás pontosan követhetővé teszi az építési folyamat pénzügyi ellenőrzését. Jó kiviteli terv azonban akkor készülhet, ha a tervező a kivitelezésben is jártas, ismeri a piacon elterjedt termékeket és a legújabb technológiákat.
 

A legoptimálisabb megoldás mind a tervező iroda, mind az építtető számára az, ha a statikus tervező és a műszaki ellenőr ugyanaz a személy. Sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberünk így hatékonyabban felügyeli és irányítja az építkezési folyamatot, hiszen ő tervezte a tartószerkezeteket és minden csomóponti részletet.
 

Referenciák: